måndag 23 februari 2009

Copacabana, Bolivia

Bolivianska gransen ar passerad. Vi later kanske evigt fyllda av resgladje och entusiasm men 70 km om dagen satter sina spar. Sjalvkritiken ar inte nadig da man i en sarskilt tung uppforsbacke paminner sig om att allt dessutom ar helt frivilligt. Darfor har vi nu fortjanat en vilodag i Copacabana (tyvarr inte den brasilianska varianten). Bolivianska Copacabana ar en liten kylig turistort vid Titicacas ostra strand med trampbatar, restaurangtalt och hippies.

Vid Titicacasjon.

Trucha frita. Stekt oring.

Chullpa. Begravningsmonument.

Lotta innehar nu stolt maxhastighetsrekordet pa cykel. Maktiga 65 km/h!

Pa denna var forsta vecka ute langs vagarna har vi fatt overnattat i sma isolerade byar som vid forsta anblicken ser helt folktomma ut. Pa torget kan man endast se nagon stackars strykarhund dra forbi. Da allt hopp om nattharbarge kan tyckas uttomt har vi funnit ett alltid lika sakert kort: namligen bykyrkan. Enkelt i akta pilgrimsanda, men alltid valstadat, tryggt och oftast gratis!



Bolivia ar ett land rikt pa naturtillgangar men dar fattigdomen ar gigantisk och analfabetismen ar 82,7%. Bolivias framsta inkomstkalla ar koka-industrin. Landet forsoker nu, med sin president Evo Morales, att hava kopplingen mellan kokabladen och kokain och istallet forespraka alla alternativa och legala koka-produkter. (An sa lange har vi enbart stott pa tesorten och bladtuggandet.) Det pagar nu aven samtal med Chile om att Bolivia ska aterfa sina tidigare forlorade kustomraden vid Stilla Havet.

Vi ska cykla fran Titicaca i nordvast, passera La Paz, sedan soderut mot saltoknarna och darefter korsa gransen till Chile. Pa det sattet haller vi oss pa hoglandet och slipper malariamyggor och ocharmiga stigningar. Vi gruvar smatt for det bolivianska vagnatets okanda kvalitet.

Popcornberg. Saljs i stora matkassar. De ar dessutom sockrade inte saltade. Oforstaeligt.

Eftermiddagssol vid Punos hamn.

Nagra halsningar till hembygderna:

Valkommen pappa Carl-Axel in i IT-aldern! Vi vantar med spanning pa det forsta sms:et.

Grattis till de blivande foraldrarna! Vi ser framemot att bli faster och morbror till tva tvillinggossar respektive en tos.

Bra kampat alla vasaloppsakare!

5 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Vad fyndigt av er att övernatta i bykyrkorna! Skönt att ni unnar er en vilodag emellanåt, det har ni gjort er väl förtjänta av.Jag är i Stockholm nu,hos killen på söders höjder ;)
    Det blir Moderna Museet idag, fint väder här, +5gr.
    Just nu lyssnar vi på Mozart Requiem, mycket vacker musik.

    Många kramar från mamma Vanja och Hans!

    SvaraRadera
  2. Hej på er, cyklister!
    Nu är det fredag förmiddag och jag antar att ni redan lämnat La Paz när detta skrivs och siktat in er på målet Oruro.
    Vill bara sända er en liten hälsning på vägen från mig och Hans, cykla lugnt och njut,längtar tills ni skriver igen!
    Kram från mamma och Hans!

    SvaraRadera
  3. Vad fisken såg god ut! Jag kan tänka mig att det är extra smakligt efter en dags eskapader! Hannas mage är så stor och fin och man kan se tydligt hur babyn sparkar. Roligt att se alla bilder.
    Kram, Hilda

    SvaraRadera
  4. Även här växer magen så det knakar :-) Inga tydliga sparkar ännu, men snart nu hoppas vi. Ha det bra! Martin

    SvaraRadera