söndag 1 februari 2009

¿Campish?

Direkt nar vi steg ur den overfyllda taxin i den lilla bergsbyn Cashapampa mottes vi av en gammal liten kvinna som erbjod oss "campish" i hennes djurhage. Det hade nyss borjat regna sa vi godtog erbjudandet utan storre tvekan. Hagen fylldes av hastar, gass, hons och en evigt irrande och svansviftande gardshund. Kvinnan erbjod oss sedan middag i sitt hem. Det var ett enkelt skjulliknande hus med glipor mellan vaggar och tak. Pa jordgolvet satt en kor med jamande sma kattungar som ibland skuttade upp till den egenmurade vedspisen for att varma sig. Det elektriska ljuset fungerade inte for tillfallet. Vi fick stora mattande portioner av ris, patatas fritas och stekt agg. I rummet bredvid hordes ett standigt pipande av vad vi forst trodde var kycklingar men senare insag var marsvin. Helgrillad marsvin, eller cuy caliente som det heter har, ar namligen en kulinarisk specialitet.

Uppe i bergen radde lattare syrebrist (som det bor pa 3000 m hojd), eftermiddagsskurar och sjalvforvallad matbrist. Taltplatserna dominerades av en blandning av asne-, ko- och hastbajs. En kvall fick vi sallskap av tre fiskare som slog lager under en klippavsats strax bredvid vart talt. Deras fangst blev dock tre ynka sma oringar men desto fler blomskott till den pagaende blomsterfestivalen nere i byn. Pa natterna radde kompakt morker, regnmolnen dolde saval stjarnor som manljus. I gryningen en morgon vacktes vi av entragna ramanden, obehagligt nara. Henning kikade ut och fann sig oga mot oga med en fullvuxen tjur. Tank om taltets pumparoda farg hetsade tjuren likt ett matadorskynke?

Cyklarna ar snart i hamn. Pa onsdag ska de vara klara! Dock har vi drabbats av ett litet bakslag: betalningen for vara cykelvaskor hanger i cyberrymden och forhindrar vart kop. Vi blir darfor kvar i Lima atminstone till fredag. Vi kanner oss lite nere eftersom vi ar ivriga pa att fa komma upp i sadeln. Vi kan dock gladja oss at att finansieringen for resan ar fixad! 9 veckors sommarjobb som lakarassistenter i O-vik.

Puss! Anna-Lotta och Henning

Ris, patatas fritas och huevo.

Den gamla gastvanliga kvinnans boning.

Porten till dalen.

Fattigt sockervatten for att stilla hungern fram till middagen.

Bergshenning.

Bergsgrisar.

4 kommentarer:

  1. Hejsan på er!

    Åh, vilka härliga kort ni skickar, spännande tältplatser må jag säga! Antar att mötet med tjuren förlöpte väl för alla parter ;)

    Kram från mamma Vanja

    SvaraRadera
  2. Det var vålkommet att ni skrev. Vi var i Leksand och skidade i helgen och det är -9 grader där. Jag tycker att ni är jättemodiga. Henning ser väldigt peruansk ut och Annalotta verkar helt aklimatiserad. Hoppas att ni inte fryser. kram från Annika

    SvaraRadera
  3. Åååhh ni är så snygga. Jag vill också ha gulliga djur och berg omkring mig och patatas fritas!

    tusen pussar Evelina

    SvaraRadera
  4. Vad härligt med kontakten ni får med människor runtomkring! Ni verkar ju få riktigt genuina upplevelser av landet!
    Var med uppe i Leksand i helgen och åkte skidor. Det var snö och kallt och riktigt fina spår. Kram, Hilda

    SvaraRadera