tisdag 24 mars 2009

La Serena, Chile

Vad blir dagens overraskning? Vi staller oss den fragan varje dag. Kustvagen langs Stilla Havet har bjudit pa manga ovantade handelser och moten. Det ar en trost nar vi sover bort vara vilodagar medan andra hostelgaster aker runt som skottspolar mellan sevardheterna. Var resa ar langs vagen medan deras ar kring stoppen. Vi missar den guidade koppargruveturen men far istallet lifta med chefen Jorge i 200 km. Vi skippar mineralmuseet men far istallet utharda en oforglomlig kvall med de alkoholiserade fiskarna i Cifuncho. Vi unnar oss inget trestjarnigt hotell men taltar pa strander och tar kvallsdopp under stjarnklar himmel. Fast ibland blir jakten pa billigt boende en stord natts somn. I Copiapo sov vi vagg i vagg med Madonnadiggande transvestiten Paméla. Tur att onsdag kvall var utekvall.


Antofagasta.

Completo, varm korv med allt. Bristen ar denniskorven.

Sjolejon lurpassar pa fiskrens i Antofagastas hamn.


Cyklarna lastade forsta gangen Jorge ger oss lift.

Jorge, koppargruvechef. Kanske vackte vi hans faderskanslor? Tva ganger fick vi lifta i hans pickup. Andra gangen bjod han oss pa lunch.

Taltplats vid havet nara Taltal.

Nagra rejala klunkar vino tinto ur 2-liters tetran. Frukost for en av dykfiskarna i Cifuncho innan arbetsdagen pa 6 timmar borjade.

Morgondimma och kraftiga Stillahavsvagor strax soder om Chañaral.

En vagrestaurang. Maten serveras alltid kl 12 o framat. Kommer ofta lagligt till lunchtid.

Lat oss presentera Glenn. Tik med inslag av pincher. Valdigt tillgiven. Idiotsprang efter oss i dryga halvmilen. Fick sen aka pakethallare fran Bahia Inglesa till Copiapo. Nu ska vi ga och handla torrfoder!

Ibland vill hon springa bredvid.

Vi cyklade ut fran Copiapo med Glenn i hasorna. Jag (Henning) bestamde, hon maste slappas fri, aven fast det inte ar i en pittoresk kuststad som vi tog henne fran. Utan en dammig vagrestaurang med 5 andra hundar. Det var som att lamna ett barn pa dagis for forsta gangen, men hon sprang runt hornet och forenade sig med de andra.

Oken oken oken, torrt torrt torrt, inget att se. Sa kandes det idag vid lunch. Att vi skulle cykla 5 dagar i detta landskap gjorde oss an mer modfallda. Nar en Scanialastbil med tomt slap rullar upp framfor vagrestaurangen bestammer vi oss for att fraga chaufforen om skjuts. 300 km senare ar vi nu i La Serena. Nu cyklar vi istallet till vindistriktet Valle Elqui inat landet, en gron dal tackt av solmogna druvor, apelsiner, avocados och kaktusfrukter.

Att vi har fatt skjuts 500 km har gjort att vi kunnat gora om vara planer. Efter Santiago och Valparaiso blir det buss till Puerto Montt och cykling norrut genom det omtalade chilenska sjodistriktet. Barrskogar, sjoar, gronska och klimat mer som i Sverige(?).Darifran nordost mot Buenos Aires.

7 kommentarer:

  1. Hej igen!
    Alltid roligt att höra från er! Skönt att ni har fått åka lite bil också.
    Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Hallå goa vänner! Jisses vad ni är med om mycket! Vackra foton ni lagt upp. Hur många punkteringar har ni råkat ut för? Är det svårt att förvara cyklarna när ni sover, kan tänka att en och annan tjyv skulle vara intresserad av att knycka dem:)
    Ha det underbart!
    Patrik

    SvaraRadera
  3. Tjena!
    Sitter och ska diktera en epikris på kardiologen. Här i Umeå började våren komma men fick ett bakslag då kylan slog till. Saknar er givitvis mycket. Ser fram emot att ses i maj och sedan som klasskamrater i höst.
    Simma lugnt
    David, Elin hälsar säkert

    SvaraRadera
  4. Jag hade aldrig klarat av att ta avsked från lilla söta Glenn. Hon hade blivit nerpackad i cykelväskan ;), så det så, med allt praktiskt besvär som det sen säkert skulle medfört, men ...... Anna-Lotta förstår.
    Ha det fortsatt bra och njut av färden genom Valle Elqui, frossa loss nu på solmogna druvor, avocados mm mm! Chilenska vinet måste väl provsmakas också, kan jag förstå :)

    Många kramar från mamma Vanja och Hans!

    SvaraRadera
  5. Vi sorjer Glenn. Det kanns lite elakt att dra ivag med henne 80 km. Fast vi tanker att hon fick ett av sina lyckligaste dygn (mycket ost, grillkorv och salami).

    Tre punkteringar for Lotta och en punktering plus tva ekerbyten for Henning. Nya bakdack for asfaltsvagar (vi hoppas slippa grusvagar framover). Pa natterna har vi cyklarna med oss in pa rummet eller staller dem pa hotellets innergard. Om vi taltar trocklar vi in dem i nagra taltlinor sa att vi ska vakna om nagon forsoker flytta pa dem. An sa lange ar det bara djur som kommit nara.

    Nu ska vi sla upp taltet vid Rio Elqui och hugga in pa var tredje vindruveklase :)Gratis ar gott!

    SvaraRadera
  6. Hej hopp! Spännande att följa er som alltid :-) Allt bra med oss allihopa här! Ha det gott! Sundsvallsborna

    SvaraRadera
  7. Hej, om ni ska ner åt Puerto Montt hållet borde ni ta en sväng runt Puerto Varas och Lago Llanquihue, väldigt vackert. Annars är Valdivia en trevlig stad, bästa hostelet heter AiresBuenos Central Hostel. Jag bodde där i 6 månader för några år sedan. Sen finns det jättetrevliga varma källor runt Villarica och Pucon, varmt rekommenderade, försök hitta någon av de som är naturliga (alltså inte kaklade simbassänger). Hoppas ni har nytta av något av tipsen. Vi känner inte varandra men verkar ha gemensamma bekanta här i Umeå och som sagt så spenderade jag ett halvår i södra Chile för några år sedan, det är verkligen vackert.

    Mvh Desirée

    SvaraRadera