söndag 15 mars 2009

Calama, Chile (Salar de Uyuni)

Sydvastra Bolivia saknar asfaltsvagar. Saknar vagar oiverhuvudtaget kan man tycka. Daremot finns atskilligt med lerfalt, grustag och sanddyner. Lagg till kraftig och oronbedovande motvind mellan kl 15 och 21 sa hamnar man pa en medelhastighet pa 7 km/h. De spektakulara omgivningarna med vulkaner och okenlandskap blir nagot man knappt orkar registrera och knappast uppskattar. Det ar bra att det finns ett "efterat" varje dag da man kan lagga upp benen, bli ompysslad av en sot chilensk gumma i mossa och njuta av café con leche och brod med smor och bjornbarsmarmelad.

Lift over floden! Lotta paxade forarhytten och Henning fick vakta cyklarna i skopan. Torrskodda och tacksamma.

Typisk kyrkogard. Rod quinoa snart skordeklar i bakgrunden.

Agg till lunch, kokta pa morgonen. Nagot omskakade pga allt skumpande pa daliga vagar.

Nar man utfor repetetiva uppgifter, att cykla till exempel, brukar man ju alltid fa en refrang pa huvudet. Sa ar det for mig iaf. Jag kan oftast bara refrangen, och sa snurrar den om och om igen tills man tanker pa nagot annat. Har ar min topplista de senaste 2 veckorna. Latar som verkar satta sig pa huvudet ar tv-reklamer, visor fran min barndom och enstaka midsommarvisa.
1 Sma latta moln, pripps reklam
2 Merci beacoup for saying thank you, choklad reklam
3 Hon har ett satt som far alla man..., Jakob Hellman
4 En natt jag dromde.
5 Berattelsen om lilla asnan, Nan som vill ha dig heter laten tror jag
6 Upp pa kallarbacken
7 Bygg inte hus pa sandig strand.

Salar de Uyuni. Det heter den stora vida saltoknen som Efter de forsta trevande cykeltrampen pa den vattentackta saltytan inser man att marken bar. Ytan blir allt torrare ju langre ut i oknen vi cyklar. Med nersaltade cyklar, ben och klader nar vi oasen med bofasta mitt i oknen. Nar agaren fragar var vi kommer ifran gor han det vanliga misstaget och tror att vi ar schweizare och utbrister "Bank-Landet!".

Rampen ut pa salthavet. Osakerhet dominerar situationen. 15 cm vatten den forsta halvmilen.

Photogenique. Vackert va!?

Norra stranden av Salar de Uyuni domineras av Volcan Thunupa.

Stenhard och oforglomlig taltplats. Bra med sjalvstagande talt!

Solen gar upp och varmer. Det AR kallt i oknen pa natten. Nastan noll grader. Kallt i sommarsacken.

Motorvag pa Salaren.

Fjarde dagen i Chile. Allt ar lite dyrare, folk ar lite snyggare och vagarna forbattras stadigt. Fragan ar vad det bra humoret beror pa? Ar det utforsbackarna pa de platta vagarna, att vi kommit halvvags eller att det ar gratis provsmakning pa stormarknadens spritavdelning. Det ar iallafall lattare att cykla nu nar vagarna inte langre ar rafflade som tvattbrador.

Vaskning efter 10 dagar utan civilisation.

Nu far sol och vind gora sitt. Volcan Ollague i bakgrunden.

Anthony. 35 arig british pa vag at motsatt hall. Hans karta saknade den vag efter gransen till Bolivia, som vi nyss akt pa. Roligt att kunna ge bra rad.

Ascotan. Nattharberge for arbetarna ute pa salaren. Vi fick sova i en for tillfallet tom arbetarbarack.

Lunchrast pa vag ner i Chile. Apple och kex!

Nu narmast vantar kusten. Antofagasta, Bahia Inglesa och La Serena innan Valparaiso och Santiago. Mycket oken, men forhoppningsvis fina strander, god mat och nya upplevelser.

PS. Jens, hur gar det med Karin? Nytt pa babyfronten? Sommarplaner? DS.

Nyduschade halsningar fran Henning och Annalotta.

8 kommentarer:

  1. Hej! Så roligt att se ett nytt inlägg! Vilka upplevelser ni har av alla möjliga slag, cykla och tälta i saltöknen m.m! Jag antar det är skönt att närma sig mer van civilisation igen. Vilka fina bilder! Att komma till kusten låter härligt efter detta!
    Hälsningar från Kerstin

    SvaraRadera
  2. Vilka härliga kämpar ni är :)
    Vilken naturupplevelse det måste vara att få färdas genom ett så kargt och unikt landskap, som denna saltöken är. Förstår att ett självstagande tält är enda rätta modellen där. Förstår oxå att mötet med Anthony måste ha varit extra roligt, ni kanske fick lite tips av honom? Hur långt skulle han cykla?
    Det såg riktigt mysigt ut i "tvättstugan" tvätten torkade väl på nolltid, antar jag.

    Ha det nu fortsatt bra och många, många goa kramar från mamma Vanja och Hans!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Härligt att läsa ett nytt inlägg! Det verkar äventyrligt får man säga! Måste väl ha varit roligt att träffa på någon man kan prata ordentligt med. Det verkar ju inte hända så ofta. Fantastiskt kul med bilderna. Ni har väl en fantastisk kondis vid det här laget...
    Kram från Lena

    SvaraRadera
  4. :) Hej!

    Jag är hemma efter en helg i Borgafjäll med sol och blå himmel över vita fjäll. Nätter i snöbivack (samma sovtemp som i öken månne?) och telemark i pudersnö!

    Sedan bjuder ni på en sådan kontrast, ökencykling och vildhundar! Reumatologboken i Umeå får plötsligt konkurrens och tankarna glider iväg...

    Kram från Anniken

    SvaraRadera
  5. Hallå där! Vilka fantastiska fotografier :-) Vi har väntat med spänning på nyheter från de tappra cyklisterna. Och ja, allt är bra med bebisarna. De växer precis som de ska :-) 22 veckor gamla har de hunnit bli nu.

    Kram från Martin och Hanna

    SvaraRadera
  6. Hejsan, tack för lite uppdatering och alla undersköna bilder. Vilken ljuvlig solbränna. Min första tanke var, om ni hade vatten tillräckligt. Calle och jag läser, skrattar men vi gråter inte.Kram, Annika

    SvaraRadera
  7. Hallå!Här kommer en hälsning från Ö-vik, hoppas att ni har det bra där borta på äventyret! Här i Ö-vik så smälter snön sakta bort, skönt för en stockholmare att se eländet försvinna. Vanja och jag ska göra stan osäker om några timmar. Tycker mycket om era bilder, de är vackra, begåvat tagna!

    Massor med hälsningar från Hans och Vanja!

    SvaraRadera
  8. Hej Henning och Lotta!

    Tack för alla fina bilder och berättelser!
    Argentina verkar vara ett vackert land.
    Det är sol och vår i Jönköping.
    Hälsningar från Märtha

    SvaraRadera