fredag 3 april 2009

La Serena-Valle Elqui-Quebrada Seca-Los Vilos-Papaduo-Valparaiso.

Sa har vi natt varldsarvsstaden Valparaiso. En avlagsen hagring som plotsligt blivit verklighet. I forrgar passerade vi 3000 cyklade km. Vara ben stumnar efter en stunds stillasittande och gamla skador gor sig paminda. Vi har cyklat 8 dagar i strack och kanner oss val varda nagra vilodagar.


Skordetid. Druvklasarna hanger tunga pa de tunna rankorna. Henning hall sig framme och fick tre klasar piscodruvor!


Puclaro-dammen. Standiga vindar nerifran havet gor platsen idealisk for kitesurfning.


Utan floden skulle Elqui-dalen vara ett okenlandskap. Druvsorter som trivs i Centralasien trivs ocksa har. Eller som vintillverkaren sa odmjukt uttryckte det: mitt vin ar av samma sort som det Jesus drack under den sista maltiden.




Langst upp langs Rio Elqui. Dalen trangre men ytterst effektivt uppodlad.


Med tillatelse plockar jag de vildvuxna druvorna pa hostelets bakgard.

Granatapple fran samma bakgard.


Citrustrad utanfor piscodistilleriet Los Nichos. Det fanns aven persiko, aprikos och avocado trad. Exotiska kaktusfrukter kallade Copao och Tuna. Luften ar mattad av jasningsangorna fran piscon som ligger och mognar i ektunnor.


Vissa druvor blir russin. Soltorkade som sina Californien kusiner.


Mr Baldwin. 60+ med langfardscykling och segelflygning som intressen pa aldre dagar. Jag ar avundsjuk pa hans minibackspegel monterad pa solglasogonen. OERHORT trevlig amerikan.



Nar vi lamnar Valle Elqui och fortsatter ner langs kusten breder ett Westerninspirerat landskap ut sig. Kaktusar och rancher med hastar och getter i de grona oaserna i sankorna.


Strandliv i Papaduo. Nu nar turisterna lamnat den lilla byn for sasongen ar det fiskare och masar som leker i havet.


Fruktgurka, smakar melon. (Ar gurka en melon utan smak?)


Vi har nu kommit till den mer bebodda delen av Chile. Kusttomterna tacks av miljonvillor, golfbanor och tennisklubbar. Santiagobornas sommarvist. Vagarna trafikeras inte bara av pickups och lastbilar. Personbilar och flertalet cyklister pa smackra, valsmorda racercyklar passerar oss numera.

Vara cyklar ar ocksa valsmorda! Hor och hapna. Hjalm pa, klart bakat, skott kommer. 72 KM/H. Henning har aterstallt ordningen och sjalvfortroendet. Anita bitter forlorare med 71 km/h.

Varje gang vi tar en vilodag blir frukosten lite battre. Vi koper smor till mackorna, mjolk till kaffet och nybakat brod. For att transportdagarna inte skall kannas som perioder av spakning har vi torrmjolk, nescafe, tepasar och marmeladburkar.

Pittoreska halsningar fran Anita och Henning.

PS. Grattis Sebastian och alla ni andra som har fyllt ar. Det ar svart att hanga med nu nar Facebook envisas med att vara pa spanska.

Om det inte framgick sa undrar vi fortfarande vad ni ALLA har for sommarplaner!? DS.

9 kommentarer:

  1. Kerstin i Leksand3 april 2009 kl. 10:59

    Hej !
    Oj oj oj! Så otroligt långt ni cyklat! och vilka hastigheter. Det är nästan ofattbart. Vätternrunt skulle väl vara ett intet.
    Så underbart det ser ut med vindruvor, meloner och granatäpplen med mera, för att inte tala om havet! Jag blir glad då jag läser att frukostarna blir bättre och tänker att det verkligen är er väl unt. Önskar er härliga vilodagar i Valparaiso!!
    Hälsningar från
    Kerstin )

    SvaraRadera
  2. Hej på er! Inte heter väl Anna-Lotta Anita? Idag var det jätte varmt i solen.Säkert 17 grader eller mer. Men er tillvaro verkar vara minst sgt exotisk. Heja på! Men hur känns det när ni närmar er utkanterna på en storstad som Valparaiso? på cykel? kram från annika(mamma ni vet)

    SvaraRadera
  3. Halloj! Sommarplaner? Blöjbyten, skrik och gråt men också joller och leenden. Imorgon lördag åker vi upp till övik och hälsar på. /Sundsvallarna

    SvaraRadera
  4. Roligt som vanligt att följa er resa, det är som om man får vara med lite själv. Det sätter ingång processer i den egna tankevärlden, platser som vill ses, människor som vill träffas, tar nog cykeln, trampar Götgatan fram, från Slussen till Skanstull, tänker att det är Chile, eller någon begrsby i Argentina, att mannen med sugrör i håret, han som säljer Situation Stockholm, att han är en indian, att folket som trängs nere i tunnelbanan egentligen dansar en eldig tango!
    På måndag kommer solen, den riktiga solen till Stockholm, då kommer Ö-viks ros till stan, då ska vi sitta på någon uteservering, dricka ett gott vin, tänka på er och att världen är underbar, det gäller ju bara att se det!

    Sköt om er, Hans och Vanja!

    SvaraRadera
  5. Hej vänner! Jag blir lika ressugen varje gång jag läser eran blogg, skulle fungera utmärkt som reklam för studieuppehåll:)
    Blir Norge i sommar, igen, fem veckor i Asker med Johan. Sen ev en sväng till Bali för sol och surf, men inget bokat ännu. När kommer ni hem igen?
    Ha det underbart!
    Patrik

    SvaraRadera
  6. Alltid lika spännande att få följa er på avstånd under er fantastiska resa. Väntar med spänning på nästa rapport.
    Massor med Kramar från Pappa Åke Kristina och farmor Eva.

    SvaraRadera
  7. Hej ígen!
    Härligt att se att det är lite mer fruktbart land omkring er. Bilderna ger verkligen en extra dimension! Ta nu igen er ordentligt i Valparaiso!Här på västkusten förbereder vi oss för påsken där en del av allas vår "extended family" kommer att träffas. Rejäl påskeld har vi i år!
    Kram från Lena m fl

    SvaraRadera
  8. Stockholm calling! Vanja och Hans har förlovat sig på resturang Imperiet, Södermalm, Stockholm! De är Stockholms sötaste par! Så det så!

    SvaraRadera
  9. Glad påsk! Det är jättefint vårväder här i Stockholm. Skönt att ni kunde vila några dagar! Val Paraiso verkar vara ett fruktbart område. Och vackert! Vi har firat lite påsk här bemma i Brunna. kram på er! Hilda

    SvaraRadera